چاغداش تاریخ

تۆرکلر اۆچۆن

“خشک می‌شود” یا “خشکانده می‌شود”

+0 به یه ن

بؤلوم : اورمو گؤلی

سؤالی که همچنان ذهن‌ها را می‌آزارد این است که دریاچه “خشک می‌شود” یا “خشکانده می‌شود”! جواب این سؤال شاید در نتیجه روند کنونی بی‌تأثیر باشد ولی از زاویه تاریخ و آینده مسئله‌ای کلیدی است.

دو جواب مطرح است:

۱- مسئولین در گذشته اهمال کرده‌اند و دولت در حال حاضر تلاش می‌کند اشتباهات گذشته را جبران و دریاچه را احیا کند ولی به علت عمق و ابعاد وسیع فاجعه تا کنون موفق نشده است.

۲- دریاچه اورمیه تعمداً خشکانده می‌شود. دولت از سال‌ها پیش در حال طراحی چنین توطئه ایست. هدف کوچ اجباری ترک‌ها از منطقه و خنثی کردن مسئله تجزیه احتمالی آزربایجان است.

برخی نیز ادعا کرده‌اند که در زیر دریاچه معادن اورانیوم وجود دارد و دولت دریاچه را خشک می‌کند تا از آن معادن بهره‌برداری کند.

تأیید و یا رد هر یک این نظریه‌ها آسان نیست زیرا تأیید و یا رد قطعی مستلزم داشتن اطلاعات کافی و دقیق می‌باشد که در حال حاضر چنین اطلاعاتی در دست نیست. کسی نمی‌داند مسئولین بلند رتبه ایران (که هیچ اجباری نیز برای پاسخگویی به مردم ندارد) در پشت درهای بسته چه تصمیماتی می‌گیرند. آنچه می‌توان انجام داد تخمین و تحلیل بر اساس شواهد و قراین است.

باری…


یازار : تۆرک اؤغلی جمعه 2 بهمن 1394 | باخیش لار (0)

ابعاد بین المللی اورمو

+0 به یه ن

بؤلوم : اورمو گؤلی

ابعاد بین المللی تالاب ارومیه:

____________-____________4-620x330.jpg

تعهدات بین المللی کشور. چندین ابزار زیست محیطی حقوقی بین المللی مربوط به تالابها از جمله دریاچه ارومیه وجود دارند که مهمترین آنها «کنوانسیون رامسر درخصوص تالابها»(۱)، «کنوانسیون تنوع زیستی»(۲)، و «کنوانسیون گونه های مهاجر»(۳)می باشند. در کنوانسیون رامسر مستقیما موضوع تالابها، در کنوانسیون تنوع زیستی تحت عنوان آبهای داخل سرزمینی و ضرورت حفظ تنوع زیستی گونه های گیاهی و جانوری، و در کنوانسیون گونه های مهاجر حفاظت از گونه های جانوری مهاجر در طول مسیر حرکت و حفاظت از زیستگاههای آنان مورد توجه هستند. دولت ایران بترتیب در سالهای ۱۳۵۴، ۱۳۷۵، و ۱۳۸۶رسماً به سه کنوانسیون یاد شده پیوست. الحاق دولت به ابزارهای حقوقی زیست محیطی بین المللی به‌منزله الزام‌آور شدن اجرای مفاد کنوانسیون ها با هدف حفاظت و بهره برداری پایدار از زیستگاه ها و گونه های گیاهی و جانوری بهره بردار در ایران و در این راستا همکاری با کشورهای دیگر بوده و قاعدتاً بایستی ساختارهای مناسب طراحی و مقررات لازم برای تحقق مفاد کنوانسیون ها تهیه و تصویب و بودجه کافی برای اجرا تامین می گردید.
یازار : تۆرک اؤغلی جمعه 2 بهمن 1394 | باخیش لار (0)

فدرالیسم منجر به تجزیه کشور

+0 به یه ن

بؤلوم : فدرالیسم

آیا فدرالیسم منجر به تجزیه کشور می گردد؟

فدرالیسم نه تنها عموماً کشور را به سوی تجزیه سوق نمی دهد بلکه با برقراری حقوق برابر برای ملتهای مختلف آنها را به ماندن در چهارچوب اتحادیه ای قوی و داوطلبانه تشویق می کند. به عنوان مثال در کشور چهار ملته سوییس با ملتهای آلمانی ، فرانسوی و ایتالیایی وروتو رومانی زبان ، هرگز شنیده نشده است که آلمانیهای سوییس خواستار جدایی از سوییس و اتحاد با ‌آلمانیهای اطریش و آلمان باشند. چراکه این ملتها از هر نظر با هم برابرند و زبانهای آنها نیز زبانهای رسمی کشور محسوب می شوند.
یازار : تۆرک اؤغلی جمعه 2 بهمن 1394 | باخیش لار (0)

مزایای سیستم فدرال

+0 به یه ن

بؤلوم : فدرالیسم

مزایای یک حکومت فدرال چیست؟
جلوگیری از رشد دیکتاتوری در نتیجه کنترل متقابل دول و مجالس ایالتی و فدرال یعنی کنترل قدرتتوسط قدرت.

·حفظ و رشد زبانها و فرهنگهای گوناگون در یک کشور که رشد و ارتقاء هر کدام به منزله رشد فرهنگی آن کشور است.

·توزیع قدرت ، بار مشکلات دولت مرکزی را می کاهد و اداره کشور را آسانتر می کند.

·با توزیع قدرت ، نقش مردم در سیاست و اداره کشور بیشتر می شود.

·توزیع عادلانه امکانات و ثروت در تمامی مناطق یک کشور می تواند به رشد اقتصادی کل کشور بیانجامد.

·آزادی تصمیم گیری و قانونگذاری برای ایالات مختلف باعث رشد خلاقیت منطقه ای و رقابت بین ایالات می گردد.

·کاهش تنشهای ناشی از اختلافات فرهنگی و قومی.


 سیستم کنفدرال نیز به مجموعه ای از کشورهای مستقل و متحد گفته می شود، نظیر اتحادیه اروپا


یازار : تۆرک اؤغلی جمعه 2 بهمن 1394 | باخیش لار (0)

فدرالیسم چگونه سیستمی است؟

+0 به یه ن

بؤلوم : فدرالیسم



یک کشور فدرال اتنیکى-زبانى از چندین ایالت تشکیل می شود، که در آن مرز ایالتها بر اساس محل سکونت ملتهای مختلف تعیین می شود، که البته تقسیمات استانی در داخل هر ایالت می تواند وجود داشته باشد (مثلا استانهای آذربایجانشرقی و غربی و اردبیل و... در داخل ایالت آذربایجان). در این سیستم کشور دارای مجالس و دولت فدرال (مرکزی) می باشد که ترکیب اعضای آن معادل با ترکیب جمعیتی کشور خواهد بود. علاوه بر آن هر ایالت برای خود مجلس و دولتی ایالتی (نخست وزیر) خواهد داشت. مجالس ایالتی معمولا غیر از امور مربوط به ارتش ، سیاست پولی، سیاستهای خارجی کلان، برنامه ریزیهای کلان اقتصادی که به کل کشور مربوط می شوند، در بقیه موارد دارای اختیارات کامل و حق قانون گذاری هستند. در سیستم فدرال اتنیکى-زبانى زبان هر ایالت (ترکی ، فارسی ، لری ، بلوچی، عربی ، کردی ، ....) در آن ایالت و کل کشور زبان رسمی یعنی زبان دولت و مجلس ایالتی ، زبان اداری و قضایی در آن ایالت محسوب می شود که از مدارس ابتدایی تا دانشگاهها در آن ایالت به صورت اجباری تدریس می گردد. در کنار زبانهای رسمی یک یا چند زبان ارتباطی نیز در سراسر کشور وجود خواهد داشت که آن زبان یا زبانها نیز در مدارس آموزش داده می شوند. البته نظام فدرال تنوع و الگوهای زیادی دارد و برای انتخاب سیستم فدرال مناسب برای ایران احتیاج به بررسی و مطالعه بیشتر می باشد
Federal_states.png
یازار : تۆرک اؤغلی جمعه 2 بهمن 1394 | باخیش لار (0)

آنا یارپاق

آرشیو

ایلگی

آختاریش

بؤلوم لر

اۆرك سؤزلری (1)

بۆكۆ (1)

آزربایجان ایفتخاری (1)

سلام برادر فارس من (4)

کسب و کار و درآمد اینترنتی (1)

اورمو گؤلی (6)

بحران هویت (4)

تۆرکی کلمه لر (9)

جنایات فاشیست ها (3)

وارلیق (حقوق مدنی) (6)

اول خرداد قیامی (1)

مناسیبتلر (3)

قاراباغ (4)

فدرالیسم (4)

 

یولداش لار

سون یازیلار

لاغ

نام رنگ ها در تورکی آذربایجان

قیروو آیی نین 25ی موناسیبتینه

“خشک می‌شود” یا “خشکانده می‌شود”

ابعاد بین المللی اورمو

آرشيو

آذر 1393

آبان 1397

بهمن 1394

آذر 1394

بهمن 1393

 

باغلانتی لار

سایغاج

ایندی بلاق دا :
بو گونون گؤروشو :
دونه نین گؤروشو :
بو آیین گؤروشو :
بوتون گؤروش لر :
یازی لار :
باخیش لار :
یئنیله مه چاغی :

ایمکان لار

RSS 2.0