چاغداش تاریخ

تۆرکلر اۆچۆن

قیروو آیی نین 25ی موناسیبتینه

+0 به یه ن

بؤلوم : مناسیبتلر

آیا می دانید "لایحه ی انجمن های ایالتی و ولایتی" را برای اولین بار ستار خان مطرح کرد؟
آیا می دانید مؤسس "حزب دموکرات آذربایجان" شیخ محد خیابانی بوده؟ آیا در مورد حکومت خود گردان شش ماهه شیخ محمد خیابانی اطلاعاتی دارید؟

برخی ها سید جعفر پیشه وری"رهبر حزب دمکرات آذربایجان" را خائن، وطن فروش و بیگانه پرست گفته اند. ولی پیشه وری در اواسط شهریور ماه که اعتبار نامه اش را مجلس رد کرده بود، به تبریز بازگشت و با تشکیل سازمان جدید "فرقه دموکرات آذربایجان" اعلام کردند که تحت حاکمیت ایران باقی خواهند ماند ولی خواستار سه اقدام اصلاحی عمده شدند.نقل قول از مورخ ارمنی (یرواند آبراهامیان) در مقاله دکتر احمد پناهنده در شماره های 832و 833 هفته نامه نیمروز چاپ لندن. اما این سه اقدام خائنانه و بیگانه پرستانه و مزدورانه و... چه بود!؟ آقای دکتر پناهنده یکی از کسانی که حرکت ملی حزب دموکرات را، حرکت خائنانه و جدایی طلبانه می خواند، آنقدر هم بی انصاف نبوده و در مقاله خود در شماره های 832و 833 هفته نامه نیمروز چاپ لندن به نقل از همان مورخ ارمنی، این سه اقدام را " استفاده از زبان آذری در مدارس و ادارات دولتی، صرف در آمد های مالیاتی منطقه برای رشد و توسعه خود منطقه، و تشکیل انجمن های ایالتی مقرر در قانون اساسی." می نویسد.
بنده به هیچ وجه قصد جوابگویی اعمال فرقه دموکرات یا پیشه وری را ندارم.
اکنون با نقل قول هایی از خود پیشه وری شاید بتوان پی به مقاصد شوم او برد!! چرا که خوشبختانه ایشان اهل قلم بودند.
پیشه وری نویسندگی جدی خود را با روزنامه "آذربایجان جزء لاینفک ایران" آغاز کرد. نگاه شود به مقدمه کتاب (آخرین سنگر آزادی) نوشته مورخ شهیر، رحیم رئیس نیا
اما پیشه وری در مورد تمامیت ایران بسیار صریح تر در ارگان خود (روزنامه آذربایجان) می گوید: "ما همیشه گفته ایم و اکنون نیز صریحاً می گوییم: ما بطور جدی به ایران وتمامیت ارضی آن علاقمندیم. اگر از طرفی خدشه ای به آن وارد شود جدی تر و فداکارانه تر از ساکنان ایالت های دیگر ایران، برای جلوگیری از آن (خدشه) اقدام خواهیم کرد." روزنامه آذربایجان، شماره 212، 5شنبه9خرداد1325
دقت شود که این سخنان بعد از تشکیل حکومت آذربایجان گفته شده است.
این حکومت با 10 وزیر آغاز به کار کرد. " فاقد وزیر امور خارجه بودچون خود را تابع ایران می دانستو کششی هم به عمل نیاورد که مثلاً در سازمان ملل متحد عضو شود و..
"در چنین شرایطی، هیاهوی خارجیان و تلاش آنان برای تبدیل این مسئله ساده به یک مسئله جهانی، جز هدف پنهانی علیه ایران، چیز دیگری نمی تواند باشد." پیشه وری با صراحت، لحنی که در مقابل ترکیه به کار می برد، این امر را ثابت می کند: " در این میان رادیو ترکیه بیش تر از دیگران برای خرابکاری در روند ها، حرارت به خرج می دهد. لحن این رادیو ما را جداً به فکر وامی دارد. کسانی که تا دیروز از وارد کردن هیچ تهمت و افترایی به ما ابا نمی کردند، امروز می کوشند با معرفی آذربایجان به عنوان یک دولت مستقل و با دروغ پردازی های گوناگون درباره انتشار نهضت ما در سراسر ایران، افکار جهانیان را تیره سازند." روزنامه آذربایجان، همان شماره پیشه وری برای نشان دادن اینکه از تجزیه طلبان نیست در ادامه می نویسد: "اگر این مرتجعین ترکیه می خواهند خلق تورک ا به آغوش استعمارگران آمریکایی بیاندازند، ما حرفی نداریم. لیکن لیکن ما در فکر آن نیستیم که آذربایجان را از ایران جدا کنیم."همانجا
گویا او از پیش می دانسته که تلاش برای احقاق حقوق ملی مصادف با اتهامات (تجزیه طلبی) خواهد بود. اما صراحت گفتار او در اینکه " آذربایجان هر چه هم که بخواهد به شرط ماندن در داخل ایران می خواهد. بالا خره ما به هر زبانی که سخن بگوییم، هر هدفی داشته باشیم بر اساس ایرانی بودن و ماندن در چارچوب ایران خواهد بود." همانجا آب پاکی را به همه می ریزد

یازار : تۆرک اؤغلی جمعه 25 آبان 1397 | باخیش لار (0)

روز کتابسوزان

+0 به یه ن

بؤلوم : مناسیبتلر


ارتش تهران که به بهانه نظارت بر انتخابات روانه آذربایجان شده بود در قالب ارتشی تجاوزگر در 21 آذر 1325 موجب سقوط حکومت خودمختار آذربایجان شد که بر اساس آمار ارتش 25000 اعدام و 70000 مهاجر و آواره و زخمی برجای گذاشت. در این تجاوز که محمدرضاشاه به عنوان نجات آذربایجان از آن نام می برد ، حتی مردم بی دفاع و زنان آذربایجانی ...نیز از قتل و غارت و تجاوزهای ناموسی در امان نبودند. به دستور تهران تمامی کتاب های درسی مدارس را جمع آوری کردند و آتش زدند(26 آذر 1325 که امروزه روز کتاب در بین فعالین حرکت ملی آذربایجان شناخته می شود)! ارتش آزادی بخش محمدرضاشاه مرتکب جنایاتی شد که در طول تاریخ کم سابقه بود! جالب اینکه روزنامه های سراسری و حتی روزنامه های حزب توده نیز که ادعای دوستی خلق ها را داشت در برابر این جنایات سکوت کردند، عادت و سیاستی که این روزنامه های سراسری تا به امروز حفظ کرده اند! حزب شونیست ایران نیز طبیعتاً در برابر این جنایات سکوت پیشه کردند. متأسفانه فراریان و پناهندگان به دولت شوروی نیز اکثراً زندگی فلاکت باری در آنجا داشتند، عده ای کشته شدندو عده ای سالیان طولانی تبعید گشتند.

یازار : تۆرک اؤغلی جمعه 2 بهمن 1394 | باخیش لار (0)

19 اردیبهشت(گؤنئی آزربایجان اؤرنجی گونو)

+0 به یه ن

بؤلوم : مناسیبتلر

19 اردیبهشت(گؤنئی آزربایجان اؤرنجی گونو)
تا پیش از انقلاب 1357 جنبش دانشجویی آزربایجان جنوبی مستقل نبوده دانشجویان تورک همگام با سایر جنبش های دانشجویی و در طیف  های مختلف فعالیت می کردند. هر چند که فعالیت هایی در دانشگاه های کشور مخصوصاً دانشگاه تهران انجام می شد ولی خیلی اندک بوده و بیش تر جنبه فرهنگی داشت . در آن سال ها دانشجویان آزربایجانی در طیف های مختلف، از چپ_مارکسیستی گرفته تا ملی_مذهبی فعالیت می کردند. که البته خصوصیت بارز اسلام و مارکسیسم یعنی انترناسیونال (فراملی) بودنشان، مانع از حرکت های ملی می شد. بسیاری از این دانشجویان که از خشک شدن ریشه هویت 6000 ساله تورک آزربایجانیشان در حکومت راسیستی پهلوی به تنگ آمده و به امید برپایی حکومت اسلامی و دستیابی به حقوق اولیه و انسانیشان پا در راه آقای خمینی گذاشته بودند؛ بعد از انقلاب در جبهه جنگ حاضر شده و با تقدیم هزاران شهید غیرت و غرور آزربایجانیشان را به رخ دنیا کشیدند، که شهید مهدی باکری دانشجوی رشته مکانیک دانشگاه تبریز نمونه والای این دانشجویان است. با شروع جنگ و بحرانی شدن اوضاع کشور گفتمان "حقوق ملل ساکن ایران" به حاشیه رانده شده و افراد فعال در این گفتمان با الفاظی چون منافق، ضد انقلاب، تجزیه طلب و....برچسب خورده، از سوی انقلاب مورد طرد و تنبیه قرار گرفتند.

جنبش دانشجویی آزربایجان جنوبی که با برگزاری کلاس های زبان و ادبیات تورکی، تجلیل و استقبال از آثار بزرگانی چون دکتر جواد هیئت و پروفسور زهتابی و دیگر کارهای فرهنگی پا به میدان مبارزه گذاشته بود؛ با اعتراض به نسل کشی مسلمانان قره باغ توسط ارامنه و برگزاری راهپیمایی از دانشگاه تبریز تا میدان ساعت در بهار 1371 ، اعتراض به اشغال قره باغ در بهار 1372، تهیه طوماری با 2000 امضاء جهت دفاع از حقوق ملی و فرهنگی ملت آزربایجان جنوبی در سال 1373 وارد فاز سیاسی شده و به سران حکومت مرکزی و مجامع بین المللی نشان داد که این جنبش برخاسته از بطن جامعه آزربایجان جنوبی بوده ، و در کنار تأکید بر منافع اقشار و طبقات مختلف آزربایجان جنوبی (از زنان گرفته تا طبقات کارگر)، از هیچ حرکتی در قبال تضییع حقوق سایر ملل مسلمان و همزبانانشان در جای جای دهکده جهانی فرو گذار نخواهد کرد.
این سلسله اعتراضات در نهایت منجر شد به واقعه ی 19 اردیبهشت 1374، که در آنروز دانشجویان تورک آزربایجان جنوبی برگ زرین دیگری را به تاریخ افزودند.


در اردیبهشت 1374 پرسشنامه ای تحت عنوان "فاصله اجتماعی" از سوی مرکز تحقیقات صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران (که رئیس وقتش علی لاریجانی بود)، در شهر تهران پخش گردید که در صدد اشاعه افکار راسیستی و تحقیر و در هم شکستن هویت تورک ها بود. (با گویه هایی مثل: اگر خانه ای بگیرید و ببینید همسایه دیوار به دیوار یا آپارتمان شما تورک هستند، آیا حاضرید در همسایگی آن ها زندگی کنید؟ ، اگر روزی قصد ازدواج داشته باشید، حاضرید با یک تورک ازدواج کنید؟)
اعتراض به این عمل غیر انسانی با بیانیه دانشجویان تورک دانشگاه تهران شروع شده و به دانشگاه تبریز رسید. دانشجویان دانشگاهی که روزی شهدای کثیری را تقدیم انقلاب و اسلام کرده بود.
طوفان خشم دانشجویان در 19 اردیبهشت دانشگاه تبریز را درنوردیده، و به خیابان ها کشیده می شود، این بار شعار "اؤلوم اولسون آپارتایدا" در شهری طنین انداز شد که روزی آخرین سنگر مشرطیت و نبردگاه ستارخان ها و خیابانی ها یی بود که جان در راه دموکراسی فدا کرده بودند. در همین حال دانشگاه ارومیه نیز شاهد خشم دانشجویانی میگردد که با سینه ای چاک و هویتی جریحه دار در دست، فریاد از بی عدالتی و استعمار  و نژاد پرست سر می دهند.


آردینی اوخو
یازار : تۆرک اؤغلی جمعه 2 بهمن 1394 | باخیش لار (0)

آنا یارپاق

آرشیو

ایلگی

آختاریش

بؤلوم لر

اۆرك سؤزلری (1)

بۆكۆ (1)

آزربایجان ایفتخاری (1)

سلام برادر فارس من (4)

کسب و کار و درآمد اینترنتی (1)

اورمو گؤلی (6)

بحران هویت (4)

تۆرکی کلمه لر (9)

جنایات فاشیست ها (3)

وارلیق (حقوق مدنی) (6)

اول خرداد قیامی (1)

مناسیبتلر (3)

قاراباغ (4)

فدرالیسم (4)

 

یولداش لار

سون یازیلار

لاغ

نام رنگ ها در تورکی آذربایجان

قیروو آیی نین 25ی موناسیبتینه

“خشک می‌شود” یا “خشکانده می‌شود”

ابعاد بین المللی اورمو

آرشيو

آذر 1393

آبان 1397

بهمن 1394

آذر 1394

بهمن 1393

 

باغلانتی لار

سایغاج

ایندی بلاق دا :
بو گونون گؤروشو :
دونه نین گؤروشو :
بو آیین گؤروشو :
بوتون گؤروش لر :
یازی لار :
باخیش لار :
یئنیله مه چاغی :

ایمکان لار

RSS 2.0